Jelenlegi hely

Goldberg rekordkísérlet a MÁSIK csapattal

"Jelenkorunk is csodálója a Goldberg-gépeknek, hiszen számtalan zseniális építményt tekinthetünk meg az interneten működés közben. Hiába, az újdonság létrehozására és a lenyűgözésre mindig vevőek az emberek. Ezek a gépek olyanok, akár a dominók, minden lépés egy másik lépéstől indul be, az amerikai mérnök csodája ebben áll, no meg abban, hogy a gép készítője bármit, amit használhatónak vél, beleépíthet gyártmányába. A Goldberg-gép rendkívüli precizitást és ötletességet igényel, így hát nem könnyű megépíteni. Ám akinek, vagy, akiknek sikerül az számíthat rá, hogy hatalmas elismerést, és kikerekedett szemeket fog elérni alkotásával.

Magyarországon a bonyolult lépéssorozatot elvégző gépek kevésbé ismertek, hazánkban az utóbbi öt évben lettek igazán népszerűek, így nem csoda, hogy a Bosch „Mérnökök játszótere” azt a feladatot adta az ifjú tehetséges mérnököknek, hogy építsenek egy Goldberg-gépet, ami megdönteni a 2012-es Rube Goldberg-gép Guinness-rekordját, amit jelenleg a Hivatásos Mérnökök Purdue Társasága (Purdue Society of Professional Engineers, USA) tart 300 különböző lépéssel. A Guinness-rekord megdöntésére, csaknem negyven csapat adta le nevezését, ám ma már kevesebb, mint húszan vannak versenyben.

Az egyik ilyen csapat, aki még hisz Goldberg-gépe elkészülésében, az a Másik nevet viselő banda, mely nyolc fiúból és két lány BME-s villamosmérnök hallgatóból áll. Ez meglátszik gépükön is, leginkább elektronikát és digitális technikát használnak az építésben. Idejük legnagyobb részét barkácsolással töltik, hiszen náluk minden szerkezet fából épül, majd ezeket rögzítik az alumínium vázra. Az építést természetesen megelőzte a lépések megtervezése, a csapat által elfogadott lépések egy nagy könyvben találhatóak meg, melyből kiválasztják az építők a számukra megvalósíthatót, majd azt elkészítik." - adta hírül Bihari Viktória.

A Másik csapat hátterét a Schönherz Kollégiumért Alapítvány biztosítja. Nézzétek meg a BSS anyagát a felkészülésről!

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer