Jelenlegi hely

Schönherz Alumni

VIK Alumni - Schönherz Alumni

Az „alumni” latin szó, magyar jelentés „volt diák”, vagy „véndiák”. Ennek megfelelően a világon sok oktatási intézménynek, iskolának van saját Alumni szervezete, amelyek fő célja a végzettek pályakövetése, kapcsolattartásuk elősegítése, az egykori közös iskola támogatásának megszervezése. Az Alumni szervezetek jelentősége egyre nő világszerte, hiszen a kapcsolati tőke értéke, a „közös gyökerek” bizalmi ereje egyértelműen hozzájárul a sikerekhez mind az üzleti életben, mind a hétköznapokban.

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara 2009-ben ünnepelte alapításának 60. évfordulóját. Az évforduló alkalmat teremtett arra, hogy új kezdeményezéseket indítsanak, melyek a Kar reményei szerint hagyománnyá válva, erősíthetik a karhoz, annak közösségeihez való kötődést, lehetőséget teremtenek a régi kollégákkal, barátokkal a kapcsolatok ápolására. Ennek egyik eleme az Alumni Szervezet és az BME-VIK Alumni honlap (http://alumni.vik.bme.hu/) létrehozása.

A szervezet legfontosabb célja, hogy az itt végzettek megtalálják egymást, újra felvehessék egymással a kapcsolatot. Tájékoztatást kapjanak a tanszékeken folyó oktatási, továbbképzési, kutatási és fejlesztési tevékenységről, évfolyam és tankör találkozókról, szakmai konferenciákról és egyéb rendezvényekről. A honlapon keresztül elérhetik egymást, illetve segítséget kaphatnak egy-egy öregdiák-találkozó, tanszéki konferencia vagy bármi egyéb program megszervezéséhez.

Az Alumni szervezeten belül van lehetőség van mikroközösségeket, csoportokat létrehozni és ezekhez csatlakozni. Ilyen csoport lehet egy-egy tanszék, tanszéken belüli csoport vagy más egyetemi közösség.

Az egyetemi csoportok mellett fontos szerepet tölt be – a Villanykari Alumni létrehozását is segítő – Schönherz Alumni, melybe a kollégiumi életben aktívan részt vett hallgatók csatlakozását várják. Egy olyan kollégium esetében, mint a „Schönherz”, amely évtizedek óta az ország egyik vezető közösségi intézménye, fokozottan érvényesül ezen értékteremtés. A kollégiumban működő körök és évfolyam közösségek igazi „inkubátorként” működnek, ahol a hallgatók szórakozva és a diákélet viszonyai között kockázatmentesen kipróbálhatják és fejleszthetik a különböző személyes képességeiket és készségeiket, amelyeket aztán a „Nagy Betűs Életben” is hasznosítani tudnak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy akik aktívan bekapcsolódtak a kollégiumi közösségi életbe, azok könnyebben és sikeresebben igazodnak el az „élet útvesztőiben”. A végzettek oldaláról nézve pedig megfigyelhető, hogy mind az új alkalmazottak, mind a lehetséges üzleti partnerek keresése és kapcsolatépítése esetében az egyik leghatékonyabb és keresettebb csatornát jelenti az Alumni adatbázisa.

A Schönherz Alumni szervezet célkitűzései között a klasszikus célok – kapcsolati adatbázis építése, öregtalálkozók szervezése, stb. - mellett a kollégium jellegéből adódó célok is szerepelnek, például a közösségi hagyományok megőrzése, vagy a jelenlegi kollégisták, és az öregek közötti „hidak” építése. Ezen egyedi célok megvalósítása érdekében hívtuk életre a Schönherz Alumni Borlovagrendet, amely egy saját pincével is rendelkezik, ahol nagyobb rendezvények is megszervezhetőek. A Borlovagrend tagjai nem csak végzettek lehetnek, hanem jelenlegi kollégisták is.

A Schönherz Alumni honlapja: http://alumni.sch.bme.hu

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer